Hlavní menu:


Nisan JAZAIRI: Bagdád všedního dne

20.04.2016, autor: M. Mareš, kategorie: Křesťanská akademie
Pohled na současnou situaci v Bagdádu očima člověka, který tam pravidelně jezdí

Ve čtvrtek 14.4. uvedl přednášku N. Jazairiho farář ČCE Milukáš Vymětal.

N. Jazairi se narodil se v 1967 v Praze, původem je geolog. Pracuje v oblasti územního rozvoje. Posledních deset let se pohybuje mezi Prahou a Bagdádem, kde má architektonickou a urbanistickou firmu. Jeho otec se narodil v Iráku, v šedesátých letech studoval žurnalistiku v Praze. V osmdesátých letech se ale vrátil zpět do Iráku, kde ovšem musel žít v ilegalitě pro odpor proti Sadámu Husajnovi. Matka je novinářka a spisovatelka.

K islámu všeobecně – většinu muslimů dnes netvoří Arabové. Největší muslimskou zemí je Indonésie, největší absolutní počet muslimů je v Indii. Kritizujeme-li českou křesťanskou pasivitu ve smyslu nízké relativní návštěvnosti bohoslužeb, uvědomme si, že pro pražské muslimy platí, že jejich relativní návštěvnost bohoslužeb je ještě nižší a sekularizace tudíž vyšší.
Irák vzniknul jako následník osmanské říše, hranice byly narýsovány podle pravítka. V roce 1958 byl zastřelen král, revolucionáři byli ve starostlivé moskevské péči o blízké pohraničí. V roce 1963 další převrat - tentokrát veden stranou Baas.
Irák je země, ve které za posledních 60 let vzrostl počet obyvatel šestinásobně. Většina obyvatel se hlásí k šíitské větvi islámu, sunnité žijí převážně na severu. Za Saddáma Husajna byl Irák silně sekularizovanou zemí, podobně jako sousední Irán až do Chomejního revoluce (1979). Husajn vojensky na Irán zaútočil, v této válce jeho země velice zchudla (1980-88). Následně zaútočil na Kuvajt (1990), který byl osvobozen díky zásahu široké koalice vedené USA. Americký prezident vyzval v rozhlasovém vysílání k povstání proti Husajnovi, na výzvu pozitivně reagovali šíité na jihu a Kurdové na severu. Povstání bylo brutálně potlačeno pod vedením čtyř generálů (1991), přesně těch, kteří dnes velí Islámskému státu. USA v Iráku zasáhly až v roce 2003, Husajn byl bleskově poražen. Válečná dobrodružství přivedla zemi do hospodářského kolapsu, mnoho lidí s obtížemi dokáže zajistit základní obživu. V roce 2005 byla rozpuštěna dvoumilionová armáda (každý čtvrtý muž byl náhle bez práce). Postupně došlo k radikalizaci až vzniknul Islámský stát. Jeho vznik a trvání umožňuje to, že jej velmi mnoho mocných a bohatých podporuje. Jde tedy v první řadě o veliký byznys, promyšlenou propagandu, zkušenými zabijáky provozovaný teror a velmocenské zájmy – jinak by těch 20 000 bojovníků nebylo schopno ovládat tak dlouho tak velké území. Pan Jazairi nevidí řešení v přesídlení dalších milionů lidí z Blízkého východu do Evropy, ale v aktivitách přímo na místě.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ze zpětného pohledu se snadno říká, co měli např. Američané udělat lépe. Když zasahují, kritizujeme, když nezasahují, kritizujeme také. Na místě je otázka, jak pomáháme my sami – zda nehrajeme mrtvého brouka „nás se to vůbec netýká“. Naši populističtí egoisté si najednou vzpomněli na křesťanské základy naší společnosti – momentálně se jim to hodí k politickému růstu. Milosrdenství ale vypadá i tak, jak popisuje L (17,11-19) – pouze jeden z deseti uzdravených projevil vděčnost. V této souvislosti je nutné nahlížet na aktivitu Generace 21 a s ní spojené problémy. Ve dnešním KT17 je zmíněno vládou ČR připravované řešení - Malá Praha v Kurdistánu.
Dva odkazy na významná stanoviska k uprchlickému problému:
Hledání evropské identity.
Omyly, které vedly ke krizi s uprchlíky .

Zpět


Biblický citát na dnešní den
Pane, ty máš slova věčného života. (J 6,68)
Římskokatolická farnost - arciděkanství Mladá Boleslav | Tel.: 326 324 115 | E-mail: rkfarnost_mb@centrum.cz
© Design, redakční systém Navi4D: WebDesignum.cz 2007 |